Jack-pot

Storvinster och drömvinster

I ett tidigare inlägg pratade vi om hur man från en sjukhussäng kan lära sig ett och annat – om man orkar och har motivation vill säga. Här spinner vi vidare lite på den idén men stöter på lite motstånd i form av en superdator med artificiell intelligens. 

1370760-roulette-feltMen det kan bli svårt att lära sig så pass bra poker att man kan slå den nya superdatorn Cepheus (som vi i dagarna kan läsa om i Svd), denna kan nämligen räkna ut varenda möjlig pokerhand hos sin motspelare, varje gång. Att du således sitter och över på ditt stenhårda pokerface är kanske inte nödvändigt, i alla fall inte om du ska spela mot den här algoritmen med artificiell intelligens.

I och med denna Cepheus är det ett faktum att forskare lyckats lösa spelets mysterium, som är framtaget och förfinat av människor och biljoner spelomgångar. Med spelteori för att räkna ut de bästa dragen blev algoritmen en verklighet och datorn spelade snabbt 28,9 biljoner pokerhänder, per sekund, under två månader för att bli fullärd i spelet – lite mer än vad man hinner med under en sjukhusvistelse på exempelvis lasarettet i Enköping.

Men huruvida denna robot kommer användas är inte säkert, det återstår att se och framtiden får avslöja den nyheten i så fall. Det kanadensiska forskarteamet må i alla fall vara mäkta nöjda över datorn som kan slå i princip vem som helst i Texas Hold’em, det populäraste och mest välkända pokerspelet.

Efterlyser testspelare

Nu efterlyser teamet bakom upptäckten pokerspelare som vill utmana Cepheus på nätet för att testa programmet. Teamet menar att de mänskliga spelarna fortfarande har ett ess i rockärmen: De vet varför de gör ett särskilt drag – till skillnad mot Cepheus.